2014 január 1-től megszűnik a Benta Horgászpark!

2014 január 1-én több mint hét év működés után megszűnik a Benta Horgászpark. Az üzemeltető gondolatai a történtekről:

- Honnan hova jutott a Benta Horgászpark az elmúlt 7 évben?

2006 októberében a szerződéskötést követően, több hónap előkészület után nyitottuk meg kapuinkat. A volt TEHAG által használt terület közművekkel nem rendelkezett, szétrabolt, elhanyagolt állapotban került a kezelésünkbe. A tavak felengedése után (2007 március-április) szembesültünk azzal, hogy meglehetősen mostoha körülmények között kell elkezdjük a horgásztatást (náddal benőtt, hínáros volt minden). Folyamatos karbantartással, hínár és nádvágással, területrendezéssel küzdöttünk az első nyáron, hogy minél kulturáltabb körülmények között fogadhassuk vendégeinket. Az első évtől kezdve folyamatosan telepítettünk mind békés, mind pedig ragadozó halakat, törekedve arra, hogy vendégeink megfelelő fogási eredményekkel távozzanak a nap végén. A növekvő forgalomnak köszönhetően az első évet követően évről évre egyre több telepítésünk volt, 2012-ben ez 18 telepítést jelentett. Az üzemeltetés második évében már komoly büfével, nagy létszámú horgászversenyek megrendezésével és az év minden napján 24 órában nyitva tartó horgászparkkal vártuk a horgászni vágyó vendégeket. Eközben szembesültünk azzal, hogy rengeteg segítséget és jóindulatot kaptunk Százhalombatta, Érd és a környező egyéb települések lakóitól. Ezúton is hálásan köszönjük mindenkinek aki önzetlenül segítette munkánkat!
2012 volt az első év, amikor jelentős problémaként jelentkezett a nyaranta egyre nagyobb aggodalomra okot adó vízhiány. A vizünket szolgáltató Duna Menti Hőerőmű gyakori üzemszünetei, illetve átalakulása miatt, rendszeres volt, hogy hetekig nem érkezett víz a horgászpark tavaiba. Egy nagyobb összegű beruházás eredményeképpen megoldható lett volna a vízhiány pótlása, ehhez azonban a tulajdonos anyagi hozzájárulására is szükség lett volna (elektromos hálózat kiépítése + kutak fúrása). A tulajdonos azonban sem anyagi, sem pedig eszközbeli segítséget nem adott, ezzel egyre lehetetlenebb helyzetbe hozta a horgászpark üzemeltetőjét. 2013 július-augusztus-szeptember hónapokban katasztrofális vízhiánnyal szenvedtünk, melynek jeleit mindenki megtapasztalhatta, aki ellátogatott hozzánk, hiszen a szokásosnál 60 cm-el alacsonyabb vízszint volt a tavakban.

- Mi a zárás oka, mi a terv a parkkal?

A fent említett problémák ellenére megpróbáltunk megoldást találni a további eredményes üzemeltetésre, pont ezért ért minket váratlanul, amikor október elején a tulajdonos közölte velünk, hogy idén mindenféleképpen túlad a területen. 2013. december 31-én lejáró bérleti szerződésünket nincs kivel megkötnünk, a jelenlegi tulajdonos nem hosszabbít, pedig a bérleti díj fizetése mindenkor rendben és időben megtörtént. Az új tulajdonos ismeretének hiányában a további működésünk ellehetetlenült.

- Hol, illetve hogyan tovább?

Mint a leírtakból kiderült, igen rövid idő állt rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a nekünk és vendégkörünknek megfelelő helyszínt, amely nincs a világ végén és még víz is van a területen. Keresgélésünk eredménye egy 12,5 hektáros tó lett, mely a Váli völgy halastavainak egyike. Budapesttől az M7-esen, a Velencei tó irányába haladva, a 33-as kilométernél kell letérni az autópályáról, és már meg is érkeztünk. Ha Budapestről, vagy Érdről indulunk, ugyanannyi időt igényel az utazás, mintha a Benta Horgászparkba mennénk.

- Miben lesz más, jobb az új hely?

Az új hely méretét tekintve a duplája a Benta Horgászpark összes tavának, átlag vízmélysége lényegesen nagyobb, csodálatos összefüggő, 650 méter hosszú vízfelülete pedig számtalan lehetőséget nyújt a horgászatra. A vízutánpótlás megoldott, így ezzel a problémával többet nem kell számolnunk. Folyamatos fejlesztések eredménye lesz az, hogy megfelelő mennyiségű horgászhely és bojlis állás fogadja a hozzánk látogató horgászokat. A jelenlegi halállomány az utolsó példányig átszállításra kerül az új helyünkre, plusz a tavaszi időszakra tervezünk több olyan telepítést, melyeknek köszönhetően rövid időn belül elérjük a kívánt halmennyiséget. Hála a nagyobb, egybefüggő vízterületnek, garantáltan kisebb lesz a zsúfoltság a parton, így nyugodtabb és meghittebb horgászatot tudunk majd biztosítani mindenki számára. Az új horgászvíz már nem hordozza magán a Benta Horgászpark stílusjegyeit, azaz a legelfogultabb horgász sem nevezheti kockatónak. A nagy kiterjedésű nádasnak hála gazdag madárvilág és vadregényes miliő fogad minden horgászt.
A terület méretének köszönhetően lényegesen nagyobb, zárt parkoló áll majd vendégeink rendelkezésére. Terveink között szerepel a büfé, csónakbérlési lehetőség és a bojlis horgászhelyeken ott alvásra alkalmas faházak kialakítása is.

- Mikorra várható a nyitás?

A nyitás időpontja jelen pillanatban még nem konkrét. Ha az engedélyek, az építkezés, illetve a terület horgásztatásra alkalmassá tétele a tervek szerint halad, akkor ez 2014. március 15-ére, reggel 6 órára várható.
Kérünk mindenkit, hogy juttassa el a fent olvasott információkat minél több emberhez! Mi is mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy minél több horgászvendégünk értesüljön a változásokról.
Köszönjük mindenkinek az elmúlt hét évet! Reméljük, hogy új helyünkön a Keve Horgászparkban is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy vendégeink kapitális fogásokkal és felejthetetlen horgászélményekkel gazdagodjanak. Ez a változás hozzásegít minket ahhoz, hogy minőségileg jobb, magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni vendégeink igényeit. Életünkben ez nem valaminek a vége, hanem valami nagyon jónak a kezdete, abszolút pozitívan éljük meg ezt a változást, így izgatottan nézünk szembe az új kihívásokkal!

Üdvözlettel,

Türkösi Ottó